Hyvää uutta vuotta! Nyt ylös ja ulos!

1.1.2021

Nyt mars ulos liikkumaan!

 

Sitä on varmasti kyyhötetty tarpeeksi sisällä. Nyt vaatteet niskaan ja ulos reippailemaan! Hopi, hopi. Ehdit kyllä lukea tämän jutun loppuun sen jälkeenkin. Otapa samalla koko perheesi mukaan ulos, ei varmasti tee haittaa heillekään vähän ulkoilla. Voit pyytää mukaan myös jonkun kaverin.

 

Kävithän vähän tuulettumassa? Hieno juttu, olet reipas. Eikös tunnukin vähän pirteämmältä? Ulkona tulee liikuttua luonnostaan enemmän kuin sisällä ollessa. Minullakin on ulkoilu tainnut jäädä vähän vähemmälle, kun on nämä koronarajoituksetkin... Koitetaan siis saada sisäinen ääni muistuttamaan ulkona liikkumisesta vähän tehokkaammin ja useammin. Se voisi muistuttaa myös istumisen vähentämisestä; ehkäpä tämänkin voisi lukea loppuun seisoaltaan. Siinäpä sitä olisi tavoitetta tälle vuodelle.

 

Koronarajoitukset haittaavat jonkin verran urheilua ja rajoitukset on otettava vakavasti, mutta on myös huomioitava, mitä ne rajoitukset ovat. 

  • Ei ole ulkonaliikkumiskieltoa tai liikkumiskieltoa yleensäkään. 
  • Vaikka lähikontaktit on rajoitettava minimiin, saa silti kavereita nähdä ja lähteä yhdessä liikkumaan, kunhan muistaa turvavälin. 
  • Ryhmäharjoitukset ja sisäliikuntapaikat ovat tauolla, mutta yksin tai kaverin kanssa voi lähteä liikkumaan. 

Suomalainen pitää luonnostaan noin metrin turvavälin muihin ihmisiin. Nyt vain tuplataan tuo turvaväli ja voidaan liikkua yhdessä ulkona, kaverin tai kahden kanssa. Tämähän me osataan, mutta muistutetaan kavereitakin tästä mahdollisuudesta. Kaikkia oman lajin harjoituksia ei nyt voi tehdä, esim. paini ei onnistu 2 m turvavälillä, mutta muistat/keksit varmasti joitain omaa lajia tukevia harjoituksia, joita voit tehdä, tai sitten voit kokeilla toistenkin lajien harjoituksia. Oleellista on, että muistat liikkua. 

Mutta kun tässäkin on nyt mukava olla - Istunkohan liikaa television, tietokoneen, tabletin tai kännykän ääressä? Sen pystyy testaamaan helposti. Koska noita laitteita tarvitaan usein, ei testissä luovuta niistä. Pidetään kolmen päivän sohva-/sohvatuolikielto. Saa kyllä istua tai makoilla, mutta vain lattialla tai kovalla tuolilla (tietysti nukkua saa sängyssä). Jos tuona aikana kaipaa kovasti sohvaa, niin todennäköisesti istuu/löhöilee liikaa koneiden ääressä. Testissä huomaa varmasti, että kieltoaikana tulee noita laitteitakin käytettyä vähän vähemmän ja liikuttua enemmän.

Nytpä täytyy minunkin nostaa takamukseni tästä tietokoneen äärestä ja lähteä ulos liikkumaan. Olenhan jo kauan istuskellut paikallani tätä kirjoittaessani.

 

Hyvää ja liikunnallista uutta vuotta!

 

Satu

LNM pj.