Toimintasuunnitelma

LNM- HIIHTOJAOSTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 1.9.2018- 31.8.2019

Hiihtokoulu ja kuntopiiritoiminta

Hiihtojaosto järjestää syksyllä ennen lumien tuloa viikoittaisen hiihtokoulun torstaisin Rantakylän maastossa ja lumien tultua valaistulla radalla. Tästä ilmoitetaan paikallislehden seuratoimintapalstalla sekä seuran nettisivuilla facebookin lisäksi. Alkuvaiheessa toiminta on suunnistukseen liittyvää. Syksyn edetessä painopiste siirtyy hiihtoa tukeviin harjoitteisiin. Hiihtokoulua vetävät valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen saaneet vetäjät apuohjaajineen. Toimintaa järjestetään NUORI SUOMI- periaatteen mukaisesti ikäluokittain. Tällä hetkellä toiminnassa aloitetaan seuraavat ryhmät:

• 4-5 -vuotiaat toimivat omana ryhmänään pääpainon ollessa seikkailuliikunnassa ja oman kehon hallinnassa.
  • 6-7-vuotiaat toimivat yhdessä sekä pienempien, että isompien kanssa. Harjoitteet ovat vielä täysin pelin-ja leikinomaisia.
  • 8-9 -vuotiailla pääpaino on hiihtoharjoitteiden ja -pelien tekemisessä joukkueena.
  • 10-11 -vuotiailla pääpaino edelleen hiihtoharjoitteiden ja -pelien tekemisessä joukkueena, mutta taitotason jo ollessa korkeammalla tasolla voidaan harjoituksia painottaa teknisemmiksi.
  • 12 -vuotiaat ja sitä vanhemmat jaetaan kahteen ryhmään (liikkujan- ja urheilijan polut):
    • Harrasteryhmään ja opetellaan erilaisia hiihdon harjoittelutapoja pääasiassa joukkueena. Harjoitukset ovat jo ympärivuotisia ja ohjattujen harjoituksien lisäksi voi käyttää ns.”kiusauskiekkoja”, mitkä löytyvät hiihtojaoksen nettisivulta. Harrasteryhmä soveltuu myös aikuisille.
    • Valmennusryhmään, joka soveltuu osaksi tavoitteellista harjoittelua. Harjoitukset ovat ympärivuotisia henkilökohtaisine valmennusohjelmineen.

10-vuotiaista alkaen jatkuu toisen viikoittaisen ohjatun harjoituskerran ”Voima, taito ja liikkuvuus”-harjoitteiden parissa maanantaisin yleensä Rantakylän virkistysalueen tarjoamassa ympäristössä, mikä soveltuu osaksi tavoitteellista harjoittelua. Pääosin toiminta on ulkona tapahtuvaa, mutta nyt tulevalle kaudelle tuo oman haasteensa sadekeleille ja koville pakkaskeleille kuivan ja lämpimän sisäharjoittelupaikan löytäminen Rantakylän koulun ollessa pois käytöstä. Kyseessä on kiinnostava ja hyväksi havaittu sovellutus perinteisestä kuntopiiristä. Harjoitusten kehittäjä on Jyrki Uotila Vuokatin Urheiluopistosta. Harjoituksissa hänen koekaniineinaan on toiminut mm. Mari Laukkanen.

Myös aikuisille järjestetään hiihtotekniikkaopetusta sekä perinteisellä, että vapaalla hiihtotavalla. Tästä tiedotetaan niin hiihtojaoston nettisivuston, facebookin kuin paikallislehden välityksellä.

Kesäajan Aarrehaku-harjoitusmuodolle on myös olemassa selvä jatkotarve.

Leiritoiminta

Marraskuun 2.-4. päivä (alustavasti) järjestetään LNM:än hiihtoleiri Rovaniemellä, jossa on käytettävissä jo ulkolatu. Mukaan lähtee n. 30 aktiivista hiihtäjää. Hiihtäminen, ryhmäytyminen ja vaellus ovat viikonlopun pääsisällöt - hyvää ja monipuolista ruokaa unohtamatta. Mukana on, sekä ensikertalaisia, että ennen LNM:n hiihtoleireillä olleita. LNM:än hiihtoleirejä on useilla leiriläisillä jo monia takana. Se kertoo leirin tärkeydestä: Hiihtoleirille on päästävä!

Rokuan päiväleirejä pyritään järjestämään omana ennen lumiharjoituskautta. Nämä leirit ovat vakiinnuttaneet paikkansa hyvin ja leirien harjoitusohjelmat ovat kehittyneet jokaisella harjoituskerralla eteenpäin.

Hiihtojaoksen nuoret ovat osallistuneet aktiivisesti seurojen yhteistyönä järjestettyihin mini-, hopea- ja kultasompaleireille. LNM:n hiihtäjiä ja valmentaja osallistuu myös viikoittaisiin seututreeneihin. Seututreenit toteutetaan yhteistyössä Kempeleen Kirin ja Oulun hiihtoseuran kanssa.

Kilpailutoiminta

Lumien tultua aloitamme Rantakylässä viikoittaiset sarjahiihdot sunnuntaisin, osa kisoista pidetään arki-iltakisana. Hiihtokoulu jatkaa torstaisin klo 18.15. Tiedotamme näistä tarkemmin nettisivuilla, sekä facebokissa. Sarjahiihtoja pidämme mahdollisimman useasti riippuen keleistä. LNM:än seuranmestaruushiihdoissa puolestaan ratkaistaan seuran sisäinen paremmuusjärjestys tällä talvikaudella.

Seuramme järjestää maaliskuussa la 16.03.2019 Kansalliset Limingan hiihdot vapaalla hiihtotavalla.    Osallistumme myös piirikunnallisten Rantalakeus-Cupien järjestelyyn ja tulemme osallistumaan cupin osakilpailuihin suurella joukolla hiihtäjiä. Järjestämme Piirikunnallisen Rantalakeus-Cupin osakilpailun tulevalla kaudella vapaalla hiihtotavalla.

Olemme mukana myös Limingan koulujenvälisissä kisoissa teknisenä avustajana. Lisäksi toimimme kunnanmestaruushiihdon teknisenä toteuttajana.

Muuta toimintaa

”Koko perheen talvitapahtuma” Rantakylässä on saanut vankan jalansijan hyvänä ja tarpeellisena matalan kynnyksen tapahtumana. Talvitapahtuma tullaan uusimaan jälleen hiihtolomien kynnyksellä.

Kesäajan tapahtuma rullataitoradan ja ammunnan puitteissa on myös osoittautunut erittäin suosituksi ja tarve tapahtuman jatkamiselle on suuri.

Kaikissa ikäluokissa tärkein tavoitteemme on säilyttää ja tukea yksilön hiihto/liikuntaharrastuksen motivaatiota. Pääpaino on ikäluokkien pitämisessä kiinni harrastuksessa järjestämällä niin korkealuokkaista toimintaa, että mielenkiinto säilyy koko nuoruusiän.

Hiihtoharrastuksen tukemiseksi pyritään tekemään yhteistyötä Limingan kunnan kanssa.

Jaoston jäsenet: pj Anne Haataja, sihteeri Minttu Karppelin , rahastonhoitaja Tarja Anttila, Eero Lotvonen, Matti Ylilauri, Tapio Korhonen, Ari Haataja, Pasi Makkonen, Antti Junttola, Olli Mattila, Jukka Rauma ja Vesa Rahkolin